
Hoeveel water in rijstkoker?
Rijst koken lijkt makkelijk, maar de hoeveelheid water in een rijstkoker is van groot belang. Gelukkig gaat dit in een rijstkoker eenvoudig. In dit artikel lees je hoeveel water je nodig hebt in jouw rijstkoker, en waar je op moet letten.
In dit artikel
Waarom water in een rijstkoker van belang is
Het water tijdens het rijst koken zorgt ervoor dat de rijst hydrateert en gaar wordt. Omdat tijdens het koken van rijst weinig tot geen water verdampt, is de hoeveelheid water van groot belang. Een te grote hoeveelheid water resulteert hierin in natte, kleverige rijst. Een te kleine hoeveelheid water zorgt er daarentegen weer voor dat de rijst niet goed gaart, en droog en hard blijft. Een rijstkoker zorgt ervoor dat de rijst op de juiste wijze gaart, maar jij bent degene die de juiste hoeveelheid water moet afmeten.
De standaardverhouding tussen rijst en water
De meeste rijstsoorten zijn gebaat bij een verhouding van 1 beker rijst, en 2 bekers water.
Gebruik je als maaltijd voor jezelf 1 beker rijst? Dan voeg je daar 2 bekers water aan toe.
Er zijn enkele rijstsoorten die met een kleinere hoeveelheid rijst toe kunnen, wij raden je aan dat te checken op de verpakking van de rijst die je koopt.
De verhouding per rijstsoort
Bij het koken van rijst komt het dus aan op details en verhoudingen, maar waar we het niet over gehad hebben zijn verschillende soorten rijst. Omdat wij onze bezoekers zo goed mogelijk van dienst willen zijn, hebben onze rijstkokers een overzicht samengesteld met meerdere soorten rijst, en hun verhouding in een rijstkoker:
- Witte rijst: 1 beker rijst, 2 bekers water
- Zilvervliesrijst: 1 beker rijst, 2,5 beker waterBasmati: 1 beker rijst, 1.5 – 2 beker water (naar voorkeur)
- Jasmijnrijst: 1 beker rijst, 1.75 beker water
- Bruine rijst: 1 beker rijst, 2.5 – 3 beker water (naar voorkeur)
Meet met maatbeker
Bij de meeste rijstkokers wordt je voorzien van een maatbeker. Gebruik deze maatbeker voor het afmeten van de veld genoemde verhoudingen.
Zo ben je er zeker van dat de verhouding in jouw rijstkoker exact klopt, en jouw gerecht zorgvuldig wordt bereidt. Bij sommige binnenpannen van rijstkokers tref je ook maten aan de binnenzijde van de rijstkom aan.
Hierop staat aangegeven hoeveel water je moet bijvoegen voor hoeveel kopjes rijst.
Spoel de rijst eerst
- Spoel de rijst af met koud water voordat je de rijstkoker gebruikt.
- Hierdoor wordt het onnodige zetmeel afgegoten. Hierdoor ziet de rijst er later minder vooral kleverig uit.
- Spoel door tot je dat het troebel is verdwenen en de rijst met het water helder is.
Laat de rijst even rusten
- Als de rijst klaar is moet je de inhoud eigenlijk even laten staan.
- Laat de rijstkoker afgesloten voor zeker vijf, liever zelfs tien minuten.
- De rijst zal nog nét wat meer inklinken tot de gewenste smaak en structuur.
Samenvatting
Je moet altijd de perfecte rijst-water verhouding in de rijstkoker hanteren.
Voor normale bereidingen van witte rijst of mie is het normaal gesproken 1 staat tot 2.
Kijk goed op de verpakking voor andere rijstsoorten.
Daarnaast moet je eentje vooraf spoelen, en kort laten staan voordat je het deksel echt opendoet.
Zo maak je altijd een ontzettend lekkere pan met rijst klaar.