Is een keramische binnenpan beter dan een antiaanbaklaag?
Een rijstkoker neemt het werk met het bereiden van rijst uit handen. Je vindt een binnenpan vaak in twee varianten: een keramische binnenpan en een met antiaanbaklaag. Waarom zou je voor keramiek kiezen en is het beter? Wij vertellen je er alles over.
In dit artikel
Wat is een keramische binnenpan?
Keramiek is gemaakt van gebakken klei. Het beschikt over een organische basis. Het is een natuurlijke en gezonde wijze voor het koken van rijst. De authentieke kleilaag voelt glad en poreus aan. Daarbij is het zwaarder van gewicht vergeleken met andere materialen. Een keramische binnenpan zorgt voor een gezonde maaltijd. Er komen namelijk geen chemicaliën of giftige stoffen aan te pas.
Wat is een antiaanbaklaag?
Een antiaanbaklaag is vaak gemaakt van een kunststof met een anti-aanbak film als basis. Dit kan samen met door het keramische materiaal in de bodem zorgen dat er ten alle tijden een antiaanbaklaag wordt gehouden. Hierdoor krijg je perfect gekookte rijst. Een kunststof antiaanbaklaag voelt dun en glad aan, meestal met een verstelbaar element, zoals een tefal laag. Deze variant is lichter in gewicht en uitermate gemakkelijk te reinigen.
Wat zijn de voordelen van keramiek?
Keramiek staat bekend om zijn duurzaam en robuust design. Keramiek is daarvan vrij oppervlakkig. Bij hoge temperaturen komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals PFOA, PTFE en BPA. Dit maakt de binnenpan veilig voor de gezondheid. Het glazuur bestaat uit titaniumhard mineraal en bevat honderd procent geen chemicaliën. De binnenpan is slijtvast en heeft een hoge krasbestendigheid. Dit maakt het mogelijk om jaren van de rijstkoker te kunnen genieten.
Wat zijn de nadelen van keramiek?
Keramisch is fragiel bij het stoten of vallen. Het is een kwetsbare binnenpan. Voordat het volledig warm is kan het even duren. In vergelijking met een antiaanbaklaag is het ook moeilijker te reinigen. Vooral als voedsel is aangebrand. Er is een grote kans dat je aanbranden ervaart als je op een verkeerd manier rijst kookt.
Wat zijn de voordelen van een antiaanbaklaag?
Doordat het dun ingelegt is met metaal tegen de bodem verwarmt de binnenpandag sneller. Je hebt geen bak olie nodig en biedt een gezonde manier van rijst koken. Daardoor heeft de antiaanbaklaag positief effectiever rijst koken. Maakt het gemakkelijker om te reinigen.
Wat zijn de nadelen van een antiaanbaklaag?
De antiaanbaklaag kan na verloop van tijd loslaten. Het is belangrijk om slechts gebruik te maken van kunststof of houten lepels. Mocht er na verloop van tijd gebruik worden gemaakt aan metalen lepels, kunnen er krassen ontstaan. Doordat kunnen antiaanbaklagen loslaten en schadelijke stoffen veroorzaken mits de temperatuur niet boven de 230 graden Celsius stijgt. De voordelen kunnen ook nadelen zijn, mocht hie onjuist gebruik van worden gemaakt.
Wat is beter?
Wanneer je regelmatig gaat koken dan is keramiek waarschijnlijk de betere keuze voor je. Dit heeft ermee te maken dat het keramiek beter tegen krassen kan en een stuk duurzamer is dan de reguliere antiaanbaklaag. De mogelijkheid is ook mogelijk dat je maar zo af en toe kookt, bijvoorbeeld alleen in het weekend of doordeweeks door de drukte niet. Voor deze mensen is het verstandig om toch gewoon de antiaanbaklaag te nemen. Deze zijn over het algemeen namelijk goedkoper dan het keramiek, ze kunnen korter meegaan maar als je al niet vaak kookt dan zou het zonde zijn om te investeren in een dure pan.
Waar moet je op letten?
Je moet kijken naar wat je het belangrijkste vindt met jouw rijstkoker bij de keuze. Als je het belangrijk vindt dat je pan zo lang mogelijk mee kan gaan dan is keramiek echt wat voor jou.Hoewel de antiaanbaklaag niet bijzonder slecht is, zal een keramische koekenpan jouw spullen nog langer goed kunnen houden.Maar let op, het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur waar je voor kiest.
Samenvatting
Keramiek kan goed tegen hoge temperaturen, is een gezonde keuze, zet je fornuis lager, krasbestendig, gaat lang mee. Maar kan zwaar zijn en lastig schoon te maken.Antiaanbaklaag vergt weinig olie of vet, eenvoudig schoon te maken, is licht en is geschikt op alle warmingen. Maar is minder bestendig tegen hoge temperaturen en is lastiger om schoon te maken. Keramiek vs antiaanbaklaag, wat is beter? Beide bakpannen kunnen je voorzien in je behoeften. Welke pan het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.