Kan je met rijstkoker stomen?
Een rijstkoker is er om rijst te koken. Maar daar blijft het zeker niet bij. De meeste rijstkokers kunnen namelijk ook stomen. Maar hoe werkt dat?
In dit artikel
- Wat is stomen?
- Hoe kan je met een rijstkoker stomen?
- Welk voedsel kan je stomen met een rijstkoker?
- Heeft elke rijstkoker een stoomfunctie?
- Wat zijn de voordelen van stomen met een rijstkoker?
- Zijn er nadelen?
- Kan je uitleggen wat hoe de stoomfunctie in gebruik gaat?
- Heb je nog tips?
- Is stomen met een rijstkoker handig?
- Conclusie
Wat is stomen?
Bij stomen wordt het voedsel gaar door de hete stoom. Er is geen olie of vet nodig en groenten blijven lekker krokant. Door de lichte garing blijven de structuur, smaak, voedingsstoffen en vitamines optimaal behouden.
Hoe kan je met een rijstkoker stomen?
Veel rijstkokers beschikken over een speciale stoommand waarin je groenten, vis of een stukje kip kunt stomen. Door water in de rijstkoker te koken, ontstaat er stoom dat door de stoommand gaat en het voedsel stoomt.
Welk voedsel kan je stomen met een rijstkoker?
Oosterse groenten, zoals peulen, mini-maïs, broccoli en wortel. Reepjes groente, zoals paprika, courgette en wortel. Asperges, broccoli, bloemkool of sperziebonen. Vis, zoals zalm, zeeduivel, tong of forel. Kip Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, krab en mosselen. Dim sum Kleine aardappels Laat je fantasie de vrije loop!
Heeft elke rijstkoker een stoomfunctie?
Het is goed om te weten dat niet elke rijstkoker een stoomfunctie heeft. Bekijk de bijgeleverde accessoires om erachter te komen of er een stoommand bij zit en of de gebruiksknop een stoomstand aangeeft.
Wat zijn de voordelen van stomen met een rijstkoker?
Het is een gezonde manier van eten bereiden. Doordat er geen boter, olie of vetstof nodig is, is het een gezonde manier van koken. Het behoudt perfect de smaak en kleur van je eten. Het eten wordt gelijkmatig gaar en je hoeft het tijdens het koken/stomen niet om te draaien. Het toestel doet al het werk in jouw plaats.
Zijn er nadelen?
In sommige gevallen duurt het langere tijd. Het is sterk afhankelijk van de grootte van de stoommand. Soms zit er geen stoomfunctie op.
Kan je uitleggen wat hoe de stoomfunctie in gebruik gaat?
Giet een beetje water in de rijst- en kookkom van de rijstkoker en zet de stoommand erbovenop. Vervolgens doe je het voedsel dat je wil gaarstomen in de mand en zet je de rijstkoker aan. Het water wordt langzaam verwarmd tot stoom dat het voedsel in de mand gaarstoomt.
Heb je nog tips?
Snijd de te stomen groenten indien mogelijk in blokjes of plakjes van gelijke grootte, zodat ze allemaal tegelijk gaar zijn. Leg de etenswaren in een gelijkmatige laag. Door ze losjes in de mand te leggen, ben je zeker dat het voedsel gelijkmatig gaar is. Dek alles goed af met het deksel.
Is stomen met een rijstkoker handig?
Ja. Zeker als je een kleine keuken hebt met weinig ruimte. Aangezien een rijstkoker twee apparaatfuncties in één apparaat combineert, kan je je geld optimaal benutten. Het zijn als het ware twee vliegen in één klap!
Conclusie
Veel rijstkokers kun je ook als stoomkoker gebruiken. Het is makkelijk, gezond en lekker. Controleer of jouw rijstkoker beschikt over een stoomfunctie.